logo pcc - novo - za web optimus 1 
ekskluzivni PCC-CERT
zastupnik za Hrvatsku i
Bosnu i Hercegovinu
www.pcc-cert.pl/en

mob: + 385 95 222 1977
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Nalazite se ovdje: NaslovnicaCertifikacija sustavaHACCP

HACCP

HACCP (Hazard Analysis & Critical Control Points) je međunarodno priznata metoda koja pomaže tvrtkama u prehrambenoj industriji kako bi identificirali rizike u očuvanju prehrambene sigurnosti, spriječili opasnosti i osigurali zakonsku sukladnost.

HACCP metodologija je strukturiran i preventivni pristup prehrambenoj sigurnosti koji optimizira napore kako bi se potrošaču osigurala sigurna hrana. Učinkovit sustav upravljanja prehrambenom sigurnošću daje podršku u naporima kako bi zaštitili sigurnost hrane i smanjili povezane troškove te osigurali  zakonsku usklađenost.

Vrijednost HACCP sustava čini njegov proaktivan pristup kroz koji organizacija definira i analizira sve potencijalne opasnosti koje se mogu očekivati u procesu realizacije proizvoda, definira kritične kontrolne točke, te postavlja efikasne mjere kontrole radi sprečavanja pojave značajnijih opasnosti.

Uspjeh HACCP sustava ovisi o obrazovanju i obuci zaposlenika te je veoma važno da zaposlenici shvate što je i kako funkcionira ovaj sustav i da zatim nauče vještine koje su im potrebne za uspješno obavljanje posla (alati i metode) i odgovarajuće procedure i radna uputstva koja sadrže opis posla koji treba biti obavljen.

 

Prednosti i koristi HACCP sustava

Uspješno primjenjen HACCP sustav rezultira sljedećim prednostima i koristima :

  • Postojeće i predviđene opasnosti i rizici identificiraju se i otklanjaju prije nastanka zdravstveno neispravnog proizvoda.
  • Potiče izobrazbu i svijest o zdravstvenoj sigurnosti proizvoda i sprečavanju bolesti uzorkovanih zdravstveno neispravnim proizvodima.
  • Povećava se povjerenje u zdravstvenu ispravnost proizvoda.
  • Svi zaposlenici uključeni su u sustav i odgovornost o zdravstveno ispravnom proizvodu. Zaposlenici su educirani, savjesni i odgovorni.
  • Definirana je individualna odgovornost.
  • Kontinuirano se prate kritični pokazatelji tijekom proizvodnje.
  • Korektivne mjere provode se prije nastanka problema i ugrožavanja zdravstvene ispravnosti proizvoda i zdravlja potrošača.
  • Dokumentirani su dokazi kontrole proizvodnog procesa.
  • Zdravstvena ispravnost proizvoda osigurava se u fazi nastanka proizvoda tijekom svih radnih procesa.
  • Sustav obuhvaća proizvodnju, transport, distribuciju, pripremu i konzumaciju proizvoda.
  • U sustavu sudjeluju stručnjaci raznih profila - multidisciplinarni pristup - rad u timu.
  • Omogućava uvođenje promjena (revizija sustava).
  • Kompatibilan je sa sustavima kvalitete proizvoda.
  • Dokaz je sukladnosti sa zakonima i pravilnicima.
  • Olakšava poslovanje unutar i izvan EU.

Neovisna certifikacija prema HACCP zahtjevima pokazuje opredjeljenost za prehrambenu sigurnost te osigurava učinkovit način komuniciranja sa svim zainteresiranim stranama.

Zahtjevi HACCP-a mogu biti implementirani u bilo koji dio lanca hrane, počevši od primarne proizvodnje i prerade pa do trenutka potrošnje.

 

Newsletter prijava

Ukoliko želite primati obavijesti i novosti prijavite se za primanje našeg newslettera

Facebook Image
Follow Us On Twitter - Image

ISO 9001

ISO 9001 - sustav upravljanja kvalitetom

ISO 14001

ISO 14001 - Sustav upravljanja okolišem

CE znak

CE znak

Optimus-stop.hr koristi kolačiće (eng. 'cookies') radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti naše web stranice smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom kolačića. Vise o kolacicima procitajte u nasim uvjetima koristenja.

Prihvacam kolacice(cookies) sa ovih web stranica.